Geschiedenis van Encore Heemstede

Encore is in 2006 ontstaan uit het voormalig Hageveldkoor.

 

april 2006

De dirigent van het Hageveldkoor in Heemstede stopt met dirigeren. Dit zou ook het einde van het koor betekenen. Na tien jaar met veel plezier gezongen te hebben, vonden we dat heel jammer. Enkele mensen uit het koor besluiten uit te zoeken of een doorstart mogelijk is. Na zes weken zoeken, overleggen en internetten was het gelukt!

Twintig leden, een nieuwe repetitieruimte en Ellen de Jonge als nieuwe dirigente. Op donderdag 14 september 2006 was de eerste repetitie van Encore. De naam van het koor verwijst naar deze doorstart.

 

mei 2007

In de loop van het jaar blijkt dat de leden zich betrokken voelen bij het koor en zich er ook voor willen inzetten. Naast het bestuur, komt er een muziek- en een evenementencommissie, evalueren we over de voortgang en zijn er ledenvergaderingen waarbij iedereen meedenkt over de ontwikkeling van Encore.

We merken dat het leuk is om naar iets toe te werken en gaan hier en daar optreden. Het is gezellig met elkaar en we hebben een gevarieerd repertoire van klassiek, pop, wereldmuziek, musicalsongs en noem maar op. Iedereen kan muziek inbrengen, de dirigente bekijkt of het geschikt is voor ons en maakt indien nodig aanpassingen. Er wordt besloten een nieuwe repetitieruimte te zoeken en die wordt gevonden in de Haemstede-Barger Mavo. Een heerlijke grote aula om te zingen en als “extraatje” in de pauze een lekker kopje koffie of thee in de koffiekamer. Naast alle gezelligheid blijven we graag aan de kwaliteit van ons koor werken.

 

mei 2009

Encore en Ellen besluiten na drie jaar uit elkaar te gaan en augustus 2009 wordt Bram Biersteker onze nieuwe dirigent. We werken aan nieuwe muziekstukken, soms "a capella", soms begeleid door Bram. De muziekcommissie waakt over het repertoire.

De dirigent arrangeert bestaande muziek en schrijft zelfs nieuwe stukken.

Inmiddels is het koor gegroeid naar dertig leden. Aan de wat scheve verhouding tussen mannen en vrouwen wordt gewerkt. (Mannen, het is leuk bij ons hoor!) 

En omdat het “nakletsen” zo gezellig is, worden tot groot genoegen van de leden op gezette tijden “borrelavonden” ingevoerd.

 

mei 2010

Ook in 2010 blijkt dat leden naast zingen zich nog steeds graag voor Encore inzetten. Het jaarlijkse etentje aan het begin van het nieuwe koorjaar wordt door wisselende mensen georganiseerd.

Met vereende krachten wordt een logo ontworpen en op de vraag van koorleden waarom we nog geen website hebben gaan enkele mensen aan de slag en zijn we sinds september 2010 ook op het internet te vinden.

 

juli 2011

In september 2011 vieren we ons eerste lustrum.

We  hebben heerlijk gezongen in het afgelopen jaar! In oktober hebben we iemand uitgenodigd

om een workshop te geven en zo hebben we extra aan de techniek van het zingen gewerkt.

Er zijn enkele optredens geweest waarvan de laatste zelfs in de zomervakantie. Gelukkig was nog niet iedereen vertrokken naar zon, zee of mooie steden.

Om tijdens de “open repetitie” in juni bezoekers te laten ervaren hoe de repetities verlopen, hebben we een nieuw nummer ingestudeerd. Aan de uitnodiging mee te zingen werd gehoor gegeven en een aantal mensen meldden zich na afloop meteen aan als nieuw lid.

 

augustus 2012

Na 6 jaar treedt een nieuw bestuur aan. Het "oude bestuur" wordt bedankt voor hun enorme inzet. En natuurlijk hoort daar een blijk van waardering bij.

Encore heeft grote plannen voor het seizoen 2012-2013! Er worden leuke muziekstukken van Henry

Purcell en tijdgenoten ingestudeerd.

Mannen zijn nog in de minderheid bij Encore. Dus….. hierbij zijn jullie uitgenodigd eens te komen kijken bij een repetitie of het iets voor je is.

 

november 2013

Encore geeft met veel enthousiasme een concert met muziek van Henri Purcell en tijdgenoten in de Lutherse kerk in Haarlem. Astrid Lammers (sopraan) en Dirk Out (piano/orgel) verlenen hun medewerking. Na de pauze worden hoogtepunten uit het repertoire gezongen. De akoestiek van deze

kerk is prachtig. Het wordt een waar muzikaal feest!

 

september 2014

Encore zingt in een nieuwe repetitieruimte: basisschool de Ark, Van der Waalslaan  37 Heemstede.

De voorbereidingen voor het concert najaar 2015 (hoogtepunten songfestival) worden gestart.

Dirigent Bram Biersteker studeert het eerste liedje in. Maar al snel wordt duidelijk, dat het koor andere muziek wil. De songfestivalliedjes laten we voor wat het is en we storten ons op ander repertoire.

 

september 2015

Een nieuw bestuur neemt het stokje over. De voorbereidingen voor het najaarsconcert 2015 zijn in volle gang.

 

november 2015 

Het Najaarsconcert is dit keer in de prachtige zaal van de Koninklijke Vereniging Zang en Vriendschap in Haarlem. Encore verrast het publiek met Verleih uns Frieden en andere werken van Felix Mendelssohn. Na de pauze zingt Encore met solisten songs uit de musical My Fair Lady.

 

september 2016

Het 10 jaar jarig bestaan van Encore wordt feestelijk gevierd met een heerlijk etentje op de Landyn in Zwaanshoek.

 

december 2016

Encore treedt samen op met het Plankenkoor tijdens een kerstconcert in de Jeruzalemkerk in Amsterdam.

 

januari 2017

We starten met de voorbereidingen voor het lunchconcert in de Grote Bavo in Haarlem (mei).

 

september 2017

De voorbereidingen voor ons Najaarsconcert in Heemstede gaan van start. Tot 26 november 2017 hebben we nog de tijd. Er wordt hard gewerkt aan Nichts soll uns scheiden van Buxtehude.

 

januari 2018

We hebben met ons publiek genoten van het Najaarsconcert. Na een optreden in Heemstede is de map met kerstmuziek opgeborgen. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar gaan we nieuwe liederen instuderen.

 

april 2018

We zijn druk in de weer met de muziek uit Westside Story. Met ingang van het nieuwe seizoen gaan we op donderdagavond repeteren in de Petrakerk in Heemstede. De vleugel klinkt geweldig en wordt gewaardeerd.

 

maart 2019

Inmiddels oefenen we met veel plezier in de Petrakerk. Op de laatste Algemeneledenvergadering is het startsein gegeven voor het Najaarsconcert 2019. De penningmeester heeft het stokje overgedragen.

 

augustus 2019

Encore start een nieuw seizoen en bereidt zich voor op de komende optredens.

 

maart 2020

Als gevolg van de lockdown in verband met Covid-19 worden de repetities stopgezet. Ook optredens en de Algemeneledenvergadering kunnenhelaas niet doorgaan. De koorleden hebben tijdens

deze bijzondere periode wekelijks contact via e-mailberichten. De zomerstop begint dit jaar al vroeg.

 

juli 2020

Hoewel de situatie rond Covid-19 in Nederland wat verbetert, is er nog geen uitzicht op hervatting van de repetities. Geplande optredens in de maanden augustus en september komen te vervallen. 

 

januari 2021

Het is vanwege de pandemie nog steeds niet mogelijk om de koorrepetities te hervatten. Alle koorleden missen het zingen en de gezellige avonden. Iedere donderdag gaat er bulletin uit dat verzorgd wordt door steeds een ander koorlid. Het is leuk om zo elkaars muzieksmaak te leren kennen. En we houden toch nog een beetje contact.


september 2021

Na de gedwongen stop van anderhalf jaar veroorzaakt door Covid-19 pakt Encore de

draad weer op. Tijdelijk repeteren we op een locatie in Hillegom en later ook in Heemstede, waar we beschikken over een grote hoge ruimte, die goed (mechanisch) geventileerd wordt. Daarbij nemen we de voorschriften strikt in acht.

 

februari 2022

Na een tweede gedwongen stop van twee maanden keren we met vreugde terug naar de vertrouwde Petrakerk en pakken we de draad weer op. Daarbij houden we ons natuurlijk strikt aan de voorschriften. Het wordt een periode, waarin we moeten wennen en ons repertoire weer eigen maken.

 

augustus 2022

De secretaris draagt het stokje over. Het startetentje in verband met het nieuwe koorjaar staat gepland. Het Haarlemse Korenlint is aanstaande. Encore heeft er weer zin in!


december 2022

Na een geslaagd optreden in de Burghave en een sfeervol kerstconcert in Westerduin krijgt Encore de slag weer te pakken!


maart 2023

Voor het optreden in Nieuw-Vennep was een grote belangstelling.

De komende maanden worden de eerste stappen gezet op weg naar een voorjaarsconcert 2024.


augustus 2023

Encore start vroeg met de repetities vanwege het aanstaande Korenlint. Er wordt druk geoefend op het nieuwe repertoire.


januari 2024

Na het kerstreperoire zet Encore volop in op de voorbereiding van het programma van het voorjaarsconcert 2024.