Geschiedenis van het koor


Encore bestaat sinds 2006 en is ontstaan uit het voormalig Hageveldkoor. Dat betekent dat we dit jaar ons tienjarige bestaan gaan vieren.


april 2006:

De dirigent van het Hageveldkoor in Heemstede stopt met dirigeren. Dit zou het eind van het bestaan van het koor betekenen en na tien jaar met veel plezier gezongen te hebben vonden we dat heel jammer. Enkele mensen uit het koor besluiten uit te zoeken of een doorstart mogelijk zou zijn. Na zes weken zoeken, overleggen, internetten was het gelukt! Twintig leden, een nieuwe repetitieruimte en Ellen de Jonge als nieuwe dirigente. 14 september 2006 was de eerste repetitie van Encore. De naam van het koor verwijst naar deze doorstart.


mei 2007:

In de loop van het jaar blijkt dat de leden zich betrokken voelen bij het koor en zich er ook voor willen inzetten. Naast het bestuur, komt er een muziek- en een evenementencommissie, evalueren we over de voortgang en zijn er ledenvergaderingen waarbij iedereen meedenkt over de ontwikkeling van Encore.

We merken dat het leuk is om naar iets toe te werken en gaan hier en daar optreden. Het is gezellig met elkaar en we hebben een gevarieerd repertoire van klassiek, pop, wereldmuziek, musicalsongs en noem maar op. Iedereen kan muziek inbrengen, de dirigente bekijkt of het geschikt is voor ons en maakt indien nodig aanpassingen.

Er wordt besloten een nieuwe repetitieruimte te zoeken en die wordt gevonden in de Haemstede Barger school. Een heerlijke grote aula om te zingen en als “extraatje” in de pauze een lekker kopje koffie of thee in de koffiekamer. Naast alle gezelligheid blijven we graag aan de kwaliteit van ons koor werken.


mei 2009:

Encore en Ellen besluiten na drie jaar uit elkaar te gaan en augustus 2009 wordt Bram Biersteker onze nieuwe dirigent. We werken aan nieuwe muziekstukken, soms a capella, soms begeleid door Bram en de muziekcommissie waakt over het repertoire. De dirigent arrangeert bestaande muziek en schrijft zelfs nieuwe stukken. Inmiddels is het koor gegroeid tot dertig leden. Aan de wat scheve verhouding tussen mannen en vrouwen wordt gewerkt. (Mannen, het is leuk bij ons hoor!) 

En omdat het “nakletsen” zo gezellig is worden er tot genoegen van de leden op gezette tijden “borrelavonden” ingevoerd.


mei 2010:

Ook in 2010 blijkt dat leden naast zingen zich nog steeds graag voor Encore inzetten. Het jaarlijkse etentje aan het begin van het nieuwe koorjaar wordt door wisselende mensen georganiseerd. Met vereende krachten wordt een logo ontworpen en op de vraag van koorleden waarom we nog geen website hebben gaan enkele mensen aan de slag en zijn we sinds september 2010 ook op het web te vinden.


juli 2011:

We hebben het eerste lustrum gevierd. In september 2011 vierden we ons vijfjarig bestaan.

Heerlijk gezongen weer, afgelopen jaar! In oktober hebben we iemand uitgenodigd die een workshop kwam geven en hebben we extra aan de techniek van het zingen gewerkt. Er zijn enkele optredens geweest waarvan de laatste zelfs in de grote vakantie en gelukkig was nog niet iedereen vertrokken naar zon, zee of mooie steden. Om tijdens de “open repetitie” in juni bezoekers te laten ervaren hoe de repetities verlopen, hebben we een nieuw nummer ingestudeerd. Aan de uitnodiging mee te zingen werd gehoor gegeven en een aantal mensen meldden zich na afloop meteen aan als nieuw lid.


augustus 2012:

Na 6 jaar treedt een nieuw bestuur aan. Het "oude" bestuur wordt bedankt voor hun enorme inzet. En natuurlijk hoort daar een blijk van waardering bij. Encore heeft grote plannen voor het seizoen 2012-2013! Er worden leuke muziekstukken van Henry Purcell en tijdgenoten ingestudeerd.

Mannen zijn nog in de minderheid bij Encore. Dus….. hierbij zijn jullie uitgenodigd eens te komen kijken bij een repetitie of het iets voor je is.


november 2013:

Encore geeft met veel enthousiasme een concert met muziek van Henri Purcell en tijdgenoten in de Lutherse kerk in Haarlem. Astrid Lammers (sopraan) en Dirk Out (piano/orgel) verlenen hun medewerking.

Na de pauze worden hoogtepunten uit het repertoire gezongen. De akoestiek in de kerk in prachtig.

Een waar muzikaal feest.


september 2014:

Encore zingt in een nieuwe repetitieruimte: basisschool de Ark, Van der Waalslaan 37 Heemstede.

De voorbereidingen voor het concert najaar 2015 (hoogtepunten songfestival) worden gestart.

Dirigent Bram Biersteker studeert het eerste liedje in.


september 2015:

Een nieuw bestuur neemt het stokje over. De voorbereidingen voor het najaarsconcert 2015 zijn in volle gang.november 2015:

Het najaarsconcert is dit keer in de prachtige zaal van de Koninklijke Vereniging Zang en Vriendschap in Haarlem. Encore verrast het publiek met Verleih uns Frieden en andere werken van Felix Mendelssohn. Na de pauze zingt Encore songs uit de musical My Fair Lady.


september 2016:

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Encore is gestart! Dat hebben we feestelijk gevierd met een heerlijk etentje op de Landyn in Zwaanshoek .


december 2016

Encore treedt  op met het Plankenkoor tijdens een kerstconcert in de Jeruzalemkerk in Amsterdam.


januari 2017

We starten met de voorbereidingen voor het lunchconcert in de Grote Bavo in Haarlem (mei).


september 2017

De voorbereidingen voor ons najaarsconcert in Heemstede gaan van start. Tot 26 november 2017 hebben we nog de tijd. Er wordt hard gewerkt aan Nicht soll uns scheiden van Buxtehude.


januari 2018

We hebben met ons publiek genoten van het Najaarsconcert. Na een optreden in Heemstede is de map met kerstmuziek opgeborgen. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar gaan we nieuwe liederen instuderen.


april 2018

We zijn druk in de weer met de muziek uit Westside Story. Met ingang van het nieuwe seizoen gaan we op donderdagavond repeteren in de Petrakerk in Heemstede.


maart 2019

Inmiddels oefenen we met veel plezier in de Petrakerk. Op de laatste algemene ledenvergadering is het startsein gegeven voor het Najaarsconcert 2019. De penningmeester heeft het stokje overgedragen.


augustus 2019

Encore start een nieuw seizoen en bereidt zich voor op de komende optredens.


maart 2020

Als gevolg van de "lockdown" (Covid-19) worden de repetities stopgezet.Ook de algemene ledenvergadering kan helaas niet dorgaan. De koorleden hebben tijdens deze bijzondere periode wekelijks contact via e-mailberichten. De "zomerstop" begint dit jaat vroeg.


juli 2020

Hoewel de situatie rond covid-19 in Nederland wat verbetert, is er nog geen uitzicht op hervatting van de repetities. Geplannde optredens in de maanden augustus en spetmber komen te vervallen. 


januari 2021

Het is vanwege de pandemie nog steeds niet mogelijk om de koorrepetities te hervatten. Alle koorleden missen het zingen en de gezellige avonden. Iedere donderdag gaat er bulletin uit dat verzorgd wordt door steeds een ander koorlid. Het is leuk om zo elkaars muzieksmaak te leren kennen. En zo houden we toch nog een beetje contact.


september 2021

Na de gedwongen stop van anderhalf jaar veroorzaakt door Covid-19 pakt Encore de draad weer op. Tijdelijk repeteren we op een locatie in Hillegom en later ook in Heemstede, waar we beschikken over een grote hoge ruimte, die goed (mechanisch) geventileerd wordt. Daarbij nemen we de voorschriften strikt in acht.


februari 2022

Na een tweede gedwongen stop van twee maanden keren we met vreugde terug naar de vertrouwde Petrakerk en pakken we de draad weer op. Daarbij houden we ons natuurlijk strikt aan de voorschriften.